Oracle JDK’nın tam biçimi Oracle Java Development Kit’tir. Oracle JDK, Java kaynak kodunu derlemek ve Java programlarını test etmek için kullanılır. Dolayısıyla, bir Java Geliştiricisiyseniz veya Debian 12’de Java öğrenmek istiyorsanız, Oracle JDK’yı Debian 12’ye yüklemek isteyebilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere Debian 12 “Bookworm” üzerinde Oracle Java Development Kit (JDK) nasıl indirilip kurulacağını göstereceğiz.
Debian 12 için Oracle Java Development Kit’i (JDK) İndirme
Debian 12 için Oracle Java Development Kit’i (JDK) indirmek için favori web tarayıcınızdan https://www.oracle.com/java/technologies/downloads/ adresini ziyaret edin.
Sayfa yüklendikten sonra indirmek istediğiniz Oracle JDK sürümünü seçin[1]. Bu yazının yazıldığı sırada Oracle JDK 17 ve 20’yi Oracle JDK’nın resmi web sitesinden indirebilirsiniz.
İndirmek istediğiniz Oracle JDK sürümüne karar verdikten sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde[3] işaretlendiği gibi Linux sekmesinden[2] Oracle JDK’nın x64 Debian Paketi indirme bağlantısına tıklayın:
Tarayıcınız Oracle JDK Debian paket dosyasını indirmeye başlamalıdır. Tamamlanması biraz zaman alır.
Bu noktada Oracle JDK Debian paket dosyasının indirilmesi gerekmektedir.
Oracle Java Development Kit’in (JDK) Debian 12’ye Kurulumu
Oracle JDK Debian paket dosyası, Debian 12 makinenizin ~/Downloads dizinine indirilmelidir.
$ cd ~/Downloads
$ ls -lh
Oracle JDK Debian paket dosyasını Debian 12’ye kurmadan önce Debian 12 paketi veritabanı önbelleğini aşağıdaki komutla güncelleyin:
$ sudo apt update
Oracle JDK Debian paket dosyasını Debian 12’ye kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
$ sudo apt install ./jdk-20_linux-x64_bin.deb
Kurulumu onaylamak için Y tuşuna basın ve ardından <Enter> tuşuna basın.
Oracle JDK Debian paket dosyası kuruluyor. Tamamlanması birkaç saniye sürer.
Bu noktada Debian 12 üzerinde Oracle JDK kurulu olmalıdır.
Oracle Java Development Kit’i (JDK) Debian 12’nin Yoluna Eklemek
Oracle JDK, Debian 12 makinenize kurulduktan sonra, ona erişmek için onu Debian 12’nin PATH’sine eklemeniz gerekir.
Öncelikle aşağıdaki komutla Oracle JDK’nın kurulu olduğu dizini bulun:
$ ls- d /usr/lib/jvm/jdk*
Gördüğünüz gibi bizim durumumuzdaki Oracle JDK kurulum dizini /usr/lib/jvm/jdk-20’dir. Yüklediğiniz Oracle JDK sürümüne bağlı olarak sizin için farklı olabilir. Bu nedenle, bu dizin yolunu kendi dizin yolunuzla değiştirdiğinizden emin olun.
/etc/profile.d/ dizininde “jdk-20.sh” adında yeni bir dosya oluşturun (Oracle JDK 20 yüklediyseniz. Aksi halde 20’yi yüklediğiniz Oracle JDK sürümüyle değiştirin) /etc/profile.d/ dizininde metin editörü nano ile açın.
$ sudo nano /etc/profile.d/jdk-20.sh
“jdk-20.sh” dosyasına aşağıdaki satırları yazın ve değişiklikleri kaydetmek için <Ctrl> + X ardından Y ve <Enter> tuşlarına basın.
export JAVA_HOME=”/usr/lib/jvm/jdk-20″
export PATH=”$PATH:${JAVA_HOME}/bin”
Değişikliklerin etkili olması için bilgisayarınızı aşağıdaki komutla yeniden başlatın:
$ sudo reboot
Debian 12 makineniz önyüklendiğinde JAVA_HOME ortam değişkeninin doğru ayarlandığını ve Oracle JDK’nın Debian 12’nin PATH ortam değişkeninde olduğunu görmelisiniz.
$ echo $JAVA_HOME
$ echo $PATH
Oracle Java Development Kit’in (JDK) Çalışıp Çalışmadığını Kontrol Etme
Oracle JDK kurulduktan sonra, terminalden Oracle JDK’ya erişip erişemediğinizi kontrol etmek için aşağıdaki komutları çalıştırın:
$ javac –version
$ java –version
Gördüğünüz gibi Debian 12 makinemizde Oracle JDK compiler version 20 ve Oracle JDK runtime Environment version 20 kuruludur.
Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.
Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.