Bir ağ yöneticisi genellikle kendisini çeşitli ağ yapılandırmalarını değiştirmesi gereken durumlarda bulur. Bunu yapmak için, sistemindeki mevcut tüm ağ arayüzlerini bilmesi gerekir. Bu nedenle bu yazımızda Debian 11’de ağ arayüzlerini listelemek için kullanabileceğiniz yöntemleri açıklıyoruz.
Debian’da Ağ Arayüzlerini Listeleme
Debian 11’de Ağ Arayüzlerini listelemek için aşağıda tartışılan altı yöntemden herhangi birini kullanabilirsiniz:
ip komutunu kullanma
Debian 11’de IP komutunu kullanarak Ağ Arayüzlerinizi listelemek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
Terminali Debian 11’de başlatın ve ardından içine aşağıdaki komutu yazıp Enter tuşuna basarak:
ip addr
Bu komut başarıyla yürütülür yürütülmez, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi terminalinizdeki tüm Ağ Arayüzlerinizi hemen görebileceksiniz:

Alternatif olarak, terminalinize aşağıdaki komutu da yazıp Enter tuşuna basabilirsiniz:
ip link show
Yukarıda belirtilen komutun çıktısı aşağıdaki resimde gösterilmektedir:

netstat komutunu kullanma
Debian 11’de netstat komutunu kullanarak Ağ Arayüzlerinizi listelemek için aşağıda belirtilen adımları uygulamanız gerekecektir:
Her şeyden önce, terminali Debian 11’de başlatmanız gerekecek. Bunu yaptıktan sonra, terminalinize aşağıdaki komutu yazın ve ardından Enter tuşuna basın:
netstat -i
Bu komutu yürütürken bir hata mesajı alırsanız, bu komutu çalıştırmadan önce muhtemelen net-tools paketini yüklemeniz gerekecektir. Bunu, terminalinize aşağıdaki komutu yazıp ardından Enter tuşuna basarak yapabilirsiniz:
sudo apt install net-tools
Netstat komutu başarılı bir şekilde yürütülür yürütülmez, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi tüm Ağ Arayüzlerinizi terminalinizde görebileceksiniz:

/sys dosya sistemini kullanarak ağ arayüzlerini listeleme
Debian 11’de ls komutunu kullanarak Ağ Arayüzlerinizi listelemek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
Terminali Debian 10’da başlatın ve ardından aşağıdaki komutu yazıp Enter tuşuna basarak:
ls /sys/class/net
Bu komutun başarılı bir şekilde yürütülmesi, terminalinizde size aşağıdaki çıktıyı gösterecektir:

ifconfig komutunu kullanın
Debian 11’de ifconfig komutunu kullanarak Ağ Arayüzlerinizi listelemek için aşağıda belirtilen adımları uygulamanız gerekecektir:
Her şeyden önce, terminali Debian 11’de başlatmanız gerekecek. Ardından, terminalinize aşağıdaki komutu yazın ve yürütmek için Enter tuşuna basın:
/sbin/ifconfig
Bu komut başarılı bir şekilde yürütülür yürütülmez, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi terminalinizdeki tüm Ağ Arayüzlerinizin bir listesini görebileceksiniz:

Ağ arayüzlerini listelemek için nmcli komutunu kullanın
Debian 11’de nmcli komutunu kullanarak Ağ Arayüzlerinizi listelemek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
Debian 11’de terminali başlatın ve aşağıdaki komutu yazıp Enter tuşuna basarak Ağ Yöneticisini buraya kurun:
sudo apt install network-manager
Şimdi Ağ Yöneticisi Hizmetini başlatmanız gerekiyor. Bunu yapmak için terminalinize aşağıdaki komutu yazın ve ardından Enter tuşuna basın:
sudo systemctl start network-manager
Bunu yaptıktan sonra, Ağ Yöneticisi Hizmetini etkinleştirmeniz gerekecektir. Bunu yapmak için terminalinize aşağıdaki komutu yazmanız ve ardından Enter tuşuna basmanız gerekir:
sudo systemctl enable network-manager
Son olarak, terminalinizde aşağıdaki komutu çalıştırın ve ardından Enter tuşuna basın:
nmcli device status
Bu komut başarılı bir şekilde yürütülür yürütülmez, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi tüm Ağ Arayüzlerinizi terminalinizde görebileceksiniz:

/proc/net/dev’i kullanma
Debian 11’de cat komutunu kullanarak Ağ Arayüzlerinizi listelemek için aşağıda belirtilen adımları uygulamanız gerekecektir:
Her şeyden önce, terminali Debian 11’de başlatmanız gerekecek. Ardından terminalinize aşağıdaki komutu yazıp Enter tuşuna basarak:
cat /proc/net/dev
Bu komutun çıktısı aşağıdaki resimde gösterilmektedir:

Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.

Kariyerime 26 yıl önce başladım. Windows ve Linux sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması, yönetimi ve bakımı dahil olmak üzere birden fazla sistem üzerinde uzmanlaştım.
Açık kaynak dünyasındaki en son gelişmelerden haberdar olmaktan ve Linux hakkındaki en son araçları, özellikleri ve hizmetleri denemekten hoşlanıyorum.
Son 6 yıldır sistem ve ağ yöneticisi olarak görev yapıyorum ayrıca Pardus Dönüşüm Projesini yönetiyorum ve Pardus İşletim Sisteminin yaygınlaşması adına uğraş gösteriyorum.
Boş zamanlarımda açık kaynaklı uygulamaların Türkçe çevirisine katılıyorum ve The Document Foundation üyesiyim.